Catholic Diocese Newcastle032_edited.jpg

Newcastle Signal Box

2018 WINNER
NEWCASTLE ARCHITECTURE AWARDS
Award for Heritage

Newcastle, NSW

The Newcastle Signal Box stands as a beacon within the expanse of Newcastle’s Market Street Lawn entertainment precinct, a meeting point on the main pedestrian axis between the harbour and CBD. Conservation and restoration of the 1936 Signal Box has allowed an historic piece of the city’s former railway infrastructure to be given a new lease of life with adaptive re-use, and the rare electro-pneumatic miniature switch gear machinery within to be displayed and interpreted by the public for the first time in the site’s history.

A culturally significant building, the Signal Box project transcribes the former heavy rail corridor’s transition from railway industrial to public urban recreation, and ensures that this significance is protected for years to come.